Jeg vil prøve kort at beskrive nogle elementære principper, som gør  det muligt at sejle en topkajak.

Balancen når man sidder i kajakken, er sammen med strøm og vind-påvirkning medvirkende til hvad vej kajakken sejler.

Er der ingen strøm eller vind og man sidder helt lodret

(i balance) vil kajakken sejle ligeud.

Hvis man så læner sig til f.eks. til venstre vil skrogets buede facon få kajakken til at dreje til højre.

Det betyder, at man ved bruge kroppens balance kombineret med kraftigere ro-tag hurtigere kan ændre retning.

Pagajen sættes i vandet ud for fødderne, og trækkes i én jævn   bevægelse ned parallelt med kajakken. Man begynder at løfte den op af vandet allerede ved hofterne/sæddet.

Det er vigtigt under denne bevægelse af dreje hele overkroppen.       Man drejer helt nede i lænden/maven. Det giver mest kraft i ro-taget, styrker ryggen og er med til at aflaste nakken og skuldrene.

Har man brug for at ændre kursen hurtigt uden at skulle holde farten oppe, sættes pagajen i vandet samme sted hvor man normalt løfter den op lige bag sædet.

Kajakken drejer da omgående til samme side hvor pagajen sættes i vandet.

Denne kajak har ingen ror, så man kan koncentrere sig fuldstændigt  om at styre med kroppens balance og pagajen. Det er selvfølgelig en     smagssag om det er godt eller skidt, men når kajakken har så fin en respons, ved blot at padle, føles det helt naturligt og man savner det slet ikke under normale forhold.                                                 Kommer der kraftige bølgerne ind skråt bagfra, er det nødvendigt at korrigere mere med pagajen for at holde kursen, men det tror jeg     også det kan være, selv med et ror.

TOPKAJAK.DK v/Niels Sørensen - info@topkajak.dk                                                                                  TOPKAJAK.DK © 2016